Атракција за сите пари: Најубавиот аеродром на светот

134

Сингапурскиот аеродромJewel Changiго има најголемиот затворен водопад во светот. Чудо на архитектурата.

Повеќе ботаничка градина и оаза на природата отколку аеродром, Jewel Changi е еден вид петкатен комплекс со стаклена градина, продавници и паркови.

Архитектонското биро на Safdie Architects е предводено од тим архитекти и дизајнери кои работеле на неговиот дизајн.

Зданието е направено од стакло и е поврзано со системот за јавен превоз и директно со терминалите преку пешачки мостови, што е само по себе туристичка атракција.

И згора на се, има Rain Vortex – водопад долг 40 метри низ кој поминува околу 10.000 литри вода во минута.

Водата се собира за време на сезоната на дождови преку централниот отвора на зградата. Во рамките на аеродромот има неколку помали водопади и кањони.

Ако патот ве наведе на овој аеродром, не заборавајте да го прошетате делот во кој патниците се одмараат под палми, специјално донесени од Африка.

Паметната конструкција на аеродромот се рефлектира и во стаклениот материјал од кој е направен, дизајниран да ја максимизира светлината, но да спречи создавање премногу високи внатрешни