Русија продолжува да ја засилува одбраната на Крим: Се распоредува моќниот ПВО систем!

243

Русија денес започна со разместувањето на нова дивизија на унапредените против-воздушни ракетни системи „С-400 Триумф“ на кримскиот полуостров.

Станува збор за најновиот против-воздушен систем кој што е оперативен во рамките на руските одбранбени сили, а „С-400 Триумф“ е ракетен систем земја-воздух од среден и долг домет кој може да погоди, како авиони и крстосувачки ракети, па така и цели и на земја.

Системот исто така е развиен и за уништување на балистички ракети, а сепак најголема предност според многумина е тоа што може да уништи авион кој што се уште не е полетан.

Руската армија досега располагаше со три вакви системи кои што беа распоредени откако Москва им го одзеде кримскиот полуостров на Украинците.