Израел ја уништи единствената лабораторија за испитување коронавирус во Газа

125
Smoke billows following Israeli airstrikes on the southern Gaza region of Khan Yunis, controlled by the Hamas movement, on May 11, 2021. - Israel launched deadly air strikes on Gaza in response to a barrage of rockets fired by the Islamist movement Hamas amid spiralling violence sparked by unrest at Jerusalem's Al-Aqsa Mosque compound. (Photo by Mahmoud KHATAB / AFP)

Со денови се интензивираат судирите меѓу Израел и Палестина, а во еден од нападите на појасот Газа, израелските сили ја уништија единствената лабораторија за испитување на коронавирус.

Според „Гардијан“, во нападот била оштетена и канцеларијата на Катарскиот црвен крст.

Според медиумите, процентот на луѓе позитивни на коронавирус е еден од највисоките во светот, односно дури 28 проценти.

Болниците во Газа, област која е под блокада на Израел скоро 15 години, се преплавени од пациенти.