ГЕРМАНИЈА ГИ ОТВОРА ВРАТИТЕ ЗА БАЛКАНЦИТЕ: ЕВЕ КАКВИ НОВИНИ СЕ ВОВЕДУВААТ

3278

Работниците од цел Балкан и од Македонија, нестрпливо го чекаа усвојувањето за доселување на квалификувана работна сила во Германија.

Германскиот министер за надворешни работи Хорст Зехофер и министер за економија и работа Петар Алмајер, соопштија за што се работи.

Проблемот е јасен-Германија трупи огромни загуби поради недостиг на квалификувана работна сила. Енормна е цифрата на работни места кои остануваат нецелосни, бидејќи луѓето од земјите од третиот свет со месеци чекаат на добивање дозволи за работа во Германија.

Новиот закон предвидува граѓаните на земјите кои не се членки на ЕУ, а имаат квалификации потребни за Германија, да добијат дозвола за престој од шест месеци за да најдат работа. Во овој период, тие мора да имаат свои средства за живот и да покажат доволно ниво на познавање на германскиот јазик.