Една европска земја очајно бара работници: Не е Германија

316

Не е само Германија онаа која очајно бара работници. Во моментов и Австрија има голем недостаток на работници. Австрија всушност има потреба од десет илјадници работници во ИТ-секторот.

Нивната економија може да се каже дека трпи големи штети, односно загубата од неисполнетите работни места се проценува на околу 160 илјади евра годишно.

Австријците имаат потреба од работна сила за анализа на податоци, автоматизација, вештачка интелигенција и интернет.

Огромен е бројот на слободни работни места во овој сектор.