Дајте ѝ шанса: „Земјата на огнот“ во која во ресторан за пиво ќе платите околу 40 денари, а за кока-кола 16 денари

76

Азербејџанските туристички заедници започнале кампања со име „Take a Look“, а целта им е до 2023 година да привлечат што повеќе туристи.

Иако пред кризата била една од најбрзорастечките туристички земји на светот, Азербејџан не е и натаму премногу високо сместена на листата на земји кои туристите сакаат да ги посетат. Поради тоа државата моли да ѝ дадете „втора шанса“ и да размислите и испланирате пат во „земјата на огнот“.

Азербејџанските туристички заедници пред две години започнале и кампања со име „Take a Look“, а целта е да се зголеми бројот на туристите кои ја посетуваат земјата.

Пред две години Азербејџан воведе и нов online систем за визи кој на многумина им го олесна посетувањето на земјата, а добра вест е и тоа што добивањето на виза го поедноставија и Казахстан и Узбекистан, па така олеснето е посетувањето на цел тој регион.

Во последните неколку години земјата доживеала економско процветување, а причината е индустријата за нафта. Главно во градот „никнале“ многу модерни згради и објекти кои од ден на ден ги има во поголем број. Но, одлична вест е и тоа што по заминувањето од градовите ве очекува прекрасна природа, истражување на селата и можност за планинарење.

„Take another look“ ја открива посебноста на Азербејџан. Домаќините одвај чекаат да ја споделат со вас нивната култура, кујна и земјата.

Дека се исплаќа да ја посетите оваа прекрасна земја можеби ќе ви биде појасно кога ќе споменеме дека половина литар домашно пиво во ресторан чини околу 40 денари, мала кока-кола чини само 16 денари, додека пак еден цел леб во продавниците може да го купите за само 8 денари.